Aquaponické farmaření umožňuje udržitelnou produkci potravin po celý rok
Nenápadný průmyslový areál v Lážovicích, malé vesnici ve středních Čechách, ukrývá jednu z největších aquaponických farem ve střední Evropě. V Česku je to jediná farma svého druhu s komerční produkcí ryb, bylin a zeleniny. Její zakladatel Jan Dušek přitom ještě v roce 2017 pracoval ve finančnictví.
Při budování farmy uplatnil svůj zájem o hydroponii a recirkulační systémy a zároveň si splnil svůj sen o udržitelné a lokální produkci potravin. Princip je jednoduchý – ryby produkují do vody odpadní látky ze svého metabolismu a takto živinami obohacená voda je následně využita jako zálivka pro rostliny. Než se voda od ryb dostane k rostlinám, prochází přes biofiltry s retrifikačními bakteriemi, které rozkládají sloučeniny dusíku, aby je rostliny mohly využít. Farma v Lážovicích je nezávislá na venkovních podmínkách, proto může nabídnout celoročně stabilní produkci z ekologického provozu.
Na aquaponickou farmu vsadili i v beskydském paraglidingovém centru Flight Park Javorový.
Umělý ekosystém vytváří ideální podmínky pro ryby i rostliny bez použití pesticidů
Indoorová aquaponická farma funguje na základě propojení chovu ryb s pěstováním rostlin. Voda v systému neustále cirkuluje a soustava trubek, regálů a nádrží tvoří uzavřené prostředí, ve kterém prospívají ryby i rostliny. V porovnání s běžným chovem ryb a konvenčním zemědělstvím se ušetří okolo 95 % vody.
Rybí farma využívá i zbytkové teplo z chovu ryb. Do produkce jsou vybírány pouze druhy ryb a rostlin, které mohou žít v symbióze. Voda z kádí obohacená o rybí hnojivo se čerpá do hal, ve kterých rostou rostliny pouze z vody. Jejich kořenový systém vodu vyčistí a odstraní z ní všechny škodlivé látky. Čistá voda se poté vrací zpět k rybám. Do systému tak nejsou přidávána žádná antibiotika, hnojiva, herbicidy ani jiné zemědělské chemikálie. Přidání podobných látek by narušilo křehkou rovnováhu celého systému. Soužití rostlin s rybami funguje přirozeně a jednoduše, ale ve skutečnosti je za tím spousta práce a celý systém vyžaduje neustálou péči. Tým lážovické farmy se tak o ekosystém stará každý den a chrání jeho stabilitu.
Ambiciózní plány rozvoje Rybí zahrady
Aquaponická farma má nyní patnáct členů týmu a jedenáct zaměstnanců. Mezi její odběratele patří i velké obchodní řetězce a luxusní hotely. Farma také provozuje vlastní e-shop pro zákazníky ze západních a středních Čech, Plzeňska a především Prahy. Vlastní i pojízdnou prodejnu, se kterou navštěvují food festivaly a farmářské trhy. Plány zakladatele Jana Duška jsou ale mnohem ambicióznější – jeho cílem je vybudovat další rybí farmy u větších měst, aby mohl zásobovat lidi po celé republice nebo Evropě rybami a rostlinnými produkty ekologického zemědělství.
„Kdyby všichni chovali ryby jako my, zachránily by se vodní zdroje a lidstvo by bylo nakrmeno,“ říká Jan Dušek.