Zemědělství Jihomoravský kraj

Vinařství Predium Vráble

Jedna myšlenka, snaha udržet tradici vinařství a vinohradnictví, ekologická produkce a cena Vinárstvo roka 2024, nejen to je vinařství Predium Vráble.

Vinařství Predium Vráble

Vinařství Predium Vráble

Jak to všechno začalo?

Prvotní myšlenka založit vinařství vznikla při skleničce dobrého vína. Za projektem stojí vinařská rodina Průšových z Moravy (o jejich projektu snižování uhlíkové stopy na vinici jsme psali v tomto článku) a pan Milan Solár rodák z Nitry. Pro svůj projekt si vybrali oblast viniční hory části Predium u města Vráble na Slovensku. Díky tomuto kroku se jim podařilo zachovat tradici vinařství a vinohradnictví na zmíněném místě. V minulosti byla totiž vinice téměř odsouzena k likvidaci kvůli zájmu developerů, kteří chtěli viniční horu přeměnit na čtvrť s vilami. Tento záměr byl nakonec přerušen a tohoto místa se ujali Průšovi v rámci akvizice jejich společnosti Vinicola, s.r.o. a pan Solár jako jejich nový společník. Obě strany poskytly své nejlepší know-how a zkušenosti – obě se zabývají vínem a jeho výrobou celý svůj podnikatelský život, tedy mnoho desetiletí. Jen každý z nich z opačné strany hranic. V ten moment vznikla pravá „československá spolupráce“, která přinesla velmi šťastné propojení vzácných zkušeností s podnikáním ve víně z obou států. Ve vinařství Predium Vráble byly dokončeny výrobní prostory v roce 2020 a ve stejném roce začalo také první zpracování úrody.

Jedinečný přístup k pěstování i k výrobě

Majitelé vinařství se rozhodli jít cestou ekologické produkce. V roce 2025 již budou moci používat označení bio-ekologický produkt, jelikož jsou jejich vinice již čtvrtým rokem v bio-eko konverzi. Zakládají si také na označení CHOP, tedy chráněnému označení původu.  Do způsobu ekologické produkce ve vinařství Predium Vráble patří absence používání herbicidů, mechanické obdělávání půdy nebo setí bylin v meziřadích vinice, což zajišťuje nejen zadržení vláhy ve vinici, ale i pozitivní dopad na biodiverzitu. Vinařství spolupracuje také s tamními včelaři. 

Pěstují několik odrůd, mezi které patří Irsai oliver, Cabernet Sauvignon, Tramín červený, Rulandské šedé, Rulandské modré, Müller thurgau nebo také Chardonnay. Z těchto odrůd následně vyrábí vína s různými specifiky, což zahrnuje například vína se sníženým obsahem histaminu, dále také sekty, které jsou vyrobeny pomocí tradiční metody sekundární fermentace nebo nově nabízí vína vhodné pro vegany.

Restaurace

Součástí vinařství Predium je také restaurace nazvaná SEMILLON (podle starobylé francouzské odrůdy, která zdomácněla ve Vráblech před více než 100 lety a je pro tuto oblast velmi typická). Šéfkuchařem je zde pan Roman Borovský, dnes již uznávaná kuchařská celebrita. I ten zde svůj kuchařský styl zakládá na stejných myšlenkách, tedy čerstvost, autentičnost, jednoduchost, lokálnost a důraz na přírodu. Snad i proto se tato restaurace umístila v žebříčku top 10 restaurací na Slovensku a je doslova magnetem pro návštěvníky tohoto vinařství. Protože dobré místní víno a jídlo k sobě prostě patří.

Získaná ocenění

Vinařství má na svém kontě za krátkou dobu již několik úspěchů. V roce 2022 bylo Predium Vráble vyhlášeno jako druhé nejlepší vinařství Slovenska. Pro jejich vína se jim podařilo získat Značku kvality od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Nově se mohou pyšnit oceněním Vinárstvo roka 2024. Toto ocenění je na Slovensku udělováno od roku 2009 Svazem vinohradníků a vinařů Slovenska, které při svém hodnocení klade důraz hned na několik kritérií, mezi které patří mimo jiné investování do technologií, i do těch ekologických, a do vybavení laboratoří. Dále sledují certifikace, vývoz, marketing nebo třeba zahraniční ocenění udělená hodnoceným podnikům. Ocenění Vinárstvo roka 2024 je pro podnik velkým úspěchem, jelikož se málokdy stává, aby nováček uspěl v konkurenci podniků s mnohaletou tradicí.

Kam míří?

Do budoucna se chtějí dále posouvat v tématu udržitelnosti. Uvědomují si, že pokud nebude ekosystém zdravý, nelze očekávat úrodu. Jejich cílem je mimo jiné udávat trendy ve vinařském a vinohradnickém sektoru a být inspirací pro ostatní podniky působící v jejich odvětví.