10. 8. 2021

Robin Dufek (JRK) o svozu kuchyňského bioodpadu v Teplicích

S Robinem Dufkem ze společnosti JRK tentokrát v LOOPĚ rozebereme nakládání s bioodpadem.

Host Robin Dufek

Robin Dufek (JRK) o svozu kuchyňského bioodpadu v Teplicích

Robin Dufek z JRK

V zemích Evropské Unie ročně vznikne v řetězci produkce a spotřeby potravin 173 kg bioodpadu na osobu. Při přepočtu na počet obyvatel České republiky to znamená asi 1,84 mil. tun biologicky rozložitelných odpadů.  A přesto, že byly v minulosti v České republice vystavěny stovky kompostáren a bioplynových stanic, většina tohoto bioodpadu nakonec končí na skládkách – buď jako součást směsného odpadu nebo jako kompost k technickému zabezpečení skládky. Na skládkách se ale bioodpady rozkládají a způsobují emise skleníkových plynů odpovídající více než 4% všech emisí ČR, což je srovnatelné s provozem 2,9 milionu osobních automobilů. Co s tím? Třeba společnost JRK v Teplicích ve spolupráci s tamním magistrátem zavedla oddělený sběr kuchyňských biologicky rozložitelných odpadů. Jaké jsou s ním po zhruba dvou měsících pilotního provozu zkušenosti? Jak ho přijali občané a co přináší přímo městu? Poslouchejte novou LOOPu!