16. 11. 2021

Adéla Heindorferová o udržitelném pěstování levandule v Jizerkách

Když se řekne levandule, tak aspoň mně automaticky naskočí v hlavě představa Provence a jihu Francie. O to víc mě pak překvapilo, že jednu Levandulovnu najdete i u nás, v Jizerských horách, konkrétně v Raspenavě. Provozuje ji Adéla Heindorferová, která přiznává, že pozemek s vhodnými podmínkami pro pěstování této voňavé rostliny ji přineslo tak trochu štěstí.

Host Adéla Heindorferová

Adéla Heindorferová o udržitelném pěstování levandule v Jizerkách

Adéla Heindorferová z Jizerské levandule

Jak ale v dnešní LOOPĚ uslyšíte, od prvotní šťastné náhody je už všechno v Levandulovně pečlivě promyšlené, tak aby byl celý podnik udržitelný – environmentálně i sociálně. Nepředstavujte si nějakou obrovskou farmu, nebýt jejích levandulově fialových vrat, tak Levandulovnu v Raspenavě snadno minete. O to víc potěší, že Adéla myslí na udržitelné obaly, biodiverzitu na svém pozemku i na sociální dopad svého podnikání. A tak jsem se za Adélou do Raspenavy vypravil, abych si s ní o její levandulové farmičce popovídal.

Projekt Jizerská levandule je podpořený z Evropského sociálního fondu – Operační program zaměstnanost.

LOOPA Vojty Kovala vzniká ve spolupráci s CIRA Advisory, poradenskou společností v oblasti cirkulární ekonomiky a udržitelnosti a za podpory Komerční banky.