Rocketová rychlost kompostování v Pražské tržnici

10. 12. 2021
Doba čtení   1 min
Sdílet

Na Pražské tržnici si s velkou částí bioodpadu vyprodukovaného v hale 22, kde probíhají zeleninové a ovocné trhy, poradí kompostér Rocket. Společnost Kokoza, jenž za projektem kompostování v Tržnici stojí, má za cíl uzavírat cyklus zbytků jídel v celé Pražské tržnici. O projektu podá posluchačům dalšího dílu LOOPy Vojty Kovala informace Kristýna Mrkvičková z Kokozy. K projektu se vyjádří i kurátor Pražské Tržnice Michal Tošovský, nebo Pavel Vyhnánek, náměstek pražského primátora.

Rocketová rychlost kompostování v Pražské tržnici
Já, Rocket Zdroj: Kokoza

Kompostovací raketa

Rocket je podlouhlé, ocelové kompostovací zařízení, které je od letošního října v Pražské tržnici a slouží ke zpracování zbytků z trhů z haly 22. Tento kompostér je automatizovaný, čili všechny procesy v něm jsou elektronicky řízené. Jak takový přístroj funguje a jak se obsluhuje nastiňuje v podcastu Kristýna Mrkvičková. Pravidelné a časté provzdušňování obsahu kompostéru, udržování teploty a správné vlhkosti a poměr obsahu odpadu jsou tajemstvím k velice efektivnímu kompostování, kdy se již za 14 dní z odpadu stane kompost. Sesbíraný kompost pak ještě 2-6 týdnů dozrává a posléze se dá využít na rekultivace přímo v areálu tržnice. 

Ekonomické, environmentální, sociální i estetické výhody 

V Pražské tržnici, kde bioodpadu vzniká  opravdu mnoho, se jeho zpracování přímo v místě jeho vzniku vyplatí hned z několika důvodů. Jako první můžeme zmínit estetické výhody – kontejnery na bioodpad se sváží jednou za dva týdny, a zejména v letních měsících se začíná odpad rychle rozkládat a způsobuje nepříjemný zápach. V kompostéru Rocket je po dvou týdnech odpad již zpracován. Z ekologických výhod kompostování na tržnici vypíchněme, že odpadá nutnost odpad odvážet a navíc se živiny ve formě humusu vrací zpět do půdy. Z ekonomického hlediska se pak ušetří za svoz odpadu a za nákup kompostové hmoty odjinud. Jako bonus tu pak máme sociální aspekt, kdy na obsluhu kompostéru Kokoza  zaměstnává lidi znevýhodněné na trhu práce. 

Celý podcast věnující se kompostování a výhodám zpracování odpadu rovnou v místě jeho vzniku najdete na Spotify či Apple Podcasts.

LOOPA Vojty Kovala vzniká ve spolupráci s CIRA Advisory, poradenskou společností v oblasti cirkulární ekonomiky a za podpory Komerční banky. 

 

 

Sdílet