23. 10. 2024 Redakce 2 minuty čtení

Komerční banka nabízí firmám výpočet uhlíkové stopy

Výpočet uhlíková stopy bude brzy součást povinného nefinančního reportingu a zdaleka se netýká jen velkých firem. Komerční banka ve spolupráci se společností Impact Metrics nabízí firmám digitální nástroj pro její komplexní výpočet.

Komerční banka nabízí firmám výpočet uhlíkové stopy

Komerční banka nabízí firmám výpočet uhlíkové stopy
Zdroj: Komerční banka

Vypočítat a zveřejňovat uhlíkovou stopu bude pro větší české firmy již brzy povinné. Tato povinnost nepřímo dopadne ale i na malé a střední firmy, které jsou začleněny v dodavatelských řetězcích velkých či mezinárodních společností. Mít výpočet o uhlíkové stopy je nejen důležitou součástí povinného vykazování podle CSRD, ale i cestou ke konkurenceschopnosti či předpokladem výhodného financování ze strany bankovních domů.

Komerční banka zahajuje spolupráci se společností Impact Metrics s cílem usnadnit cestu firemním klientům ke stanovení jejich uhlíkové stopy. Tato spolupráce probíhá prostřednictvím digitální interaktivní kalkulačky, jejíž výpočetní algoritmus byl verifikován renomovanou mezinárodní certifikační společností Preferred by Nature. Jejím výsledkem je závěrečná zpráva o uhlíkové stopě, a to ve Scope 1, 2 i  Scope 3, který je pro většinu firem nejvýznamnější z pohledu dopadu. Společnosti tak získávají komplexní výpočet, včetně nepřímých emisí v hlavních oblastech hodnotového řetězce firmy. Výsledek plně odpovídá požadavkům na výpočet uhlíkové stopy podle ESRS a je navíc přizpůsoben podmínkám českého prostředí.

Firmy se přizpůsobují nejen novým legislativním požadavkům, ale zejména změnám vyvolaným poptávkou jejich zákazníků. Jsme svědky posunu v nákupním chování a ve vnímání jednotlivých firem prizmatem dopadu v oblasti udržitelnosti. Otázka budoucí konkurenceschopnosti není například jen o energetické efektivitě provozu, ale o celkové uhlíkové stopě firmy. Jsem ráda, že díky výpočtu uhlíkové stopy, můžeme firemním klientům cestu za jejich udržitelným podnikáním ulehčit,“ říká Blanka Svobodová, Corporate Segment Tribe Leader Komerční banky a dosavadní garant projektu.

O společnosti Impact Metrics

Impact Metrics, s.r.o. je český greentech start-up specializující se na zjednodušení ESG reportingu a měření udržitelnosti firem. Prostřednictvím digitálních nástrojů usnadňuje firmám zveřejňování informací o udržitelnosti, výpočet uhlíkové stopy a tvorbu ESG strategií vedoucích k pozitivním změnám.

„Od roku 2021 se věnujeme digitalizaci nastupující ESG agendy s jedním hlavním cílem. Udělat ji dostupnou pro segment malých a středních firem, které jsou motorem každé ekonomiky. Často se setkáváme s tím, že tématu nerozumí a nechtějí na něj vynakládat prostředky.  Naše aplikace řeší obojí – jsou cenově dostupné a k jejich používání nepotřebuje být klient odborník na ESG. Jsme potěšení, že digitální kalkulačka pro výpočet uhlíkové stopy se spoluprací dostane i ke klientům Komerční banky“ uvádí spoluzakladatel Martin Klofanda, který má v Impact Metrics na starosti Business Development.

Pro více informací můžete navštívit přímo stránky Komerční banky.