Doprava Jihomoravský kraj

Technologická revoluce: pomocí AI k udržitelnější hromadné dopravě

Český start-up CITYA zásadně mění způsob, jakým funguje hromadná doprava. Pomocí poptávkové dopravy zlepšuje veřejnou dopravu v místech, kde například tradiční autobusové linky často vozí více vzduch než lidi. Využívá moderní technologie, prediktivní AI, algoritmy a reálná data, aby zvyšoval kvalitu života lidem a výrazně snižoval emise i náklady obcím.

Technologická revoluce: pomocí AI k udržitelnější hromadné dopravě

Technologická revoluce: pomocí AI k udržitelnější hromadné dopravě

Technologie pro efektivní a udržitelnou dopravu

Start-up CITYA vznikl před dvěma lety a jeho technologie v současnosti funguje v několika regionech v Česku. Poptávkovou dopravou se mohou lidé svézt například v Říčanech u Prahy, v Moravské Třebové funguje jako první chytrá MHD. V Jihočeském, Pardubickém, Libereckém a Olomouckém kraji běží ve vybraných oblastech pilotní projekty. Další provozy po celé ČR start-up spouští v příštích týdnech. V regionech spolupracuje start-up s místními organizátory dopravy na optimalizaci stávajících linek a zavádění nových dopravních řešení. Projekt zaměřený na senior taxi v Brně a jeho zefektivnění zhruba o 300 % díky nasazení chytrých technologií místo lidského dispečinku je jedním z několika příkladů, jak může digitální poptávková doprava pomáhat i specifickým skupinám obyvatel.

Poptávková doprava nabízí flexibilitu a vysokou efektivitu. Lidé se nemusí přizpůsobovat jízdním řádům, ani čekat, až k nim jen několikrát za den přijede autobus. Zároveň nejsou odkázáni jen na osobní automobil. V regionech, kde tradiční veřejná doprava dnes funguje jen minimálně, poptávková doprava výrazně zlepšuje dostupnost služeb, přístup ke zdravotnictví nebo pracovním příležitostem, … zkrátka celkovou kvalitu života.

Téměř všechna menší města a obce, se potýkají s problémy prázdných autobusů, které je stojí miliony korun ročně a vozí vzduch. CITYA nabízí dostupnou formu veřejné dopravy pro hůře dostupné regiony, kde jsou lidé dosud odkázaní na své či cizí auto. Klíčem úspěchu CITYA je schopnost systému adaptovat se na měnící se poptávku cestujících v reálném čase. Systém průběžně optimalizuje a spojuje trasy a umožňuje reagovat na aktuální potřeby cestujících.

Směřování k dlouhodobé udržitelnosti

Zásadní výzvou pro veřejnou dopravu je její (ne)efektivita. Když jezdí velký autobus nevytížený, najede spoustu prázdných kilometrů a vypustí spoustu emisí jen tak do vzduchu. Podle zahraničních studií dokáže poptávková doprava ve vhodných oblastech ušetřit až 80 % nákladů oproti klasickým linkovým autobusům. Právě náklady jsou přitom největším problémem současné veřejné dopravy – kdyby fungovala příštích pět let stále podle současných pravidel, hrozí její kolaps. CITYA přináší řešení, které nejen šetří veřejné rozpočty, ale také snižuje ekologickou zátěž a přináší cestujícím také vyšší komfort cestování.

CITYA dnes v různých fázích rozpracovanosti realizuje projekt v každém kraji České republiky, zároveň také rozšiřuje své působení i v zahraničí. Nejvíce je nyní aktivní ve střední Evropě, především na Slovensku a v Polsku. Zajímavý pilotní projekt však probíhá i v texaském El Pasu, kde CITYA ve spolupráci s expertem Tomášem Horákem z ČVUT bude pomáhat s dopravou studentů na kampusu.

Pokud vás téma poptávkové dopravy zaujalo více, můžete si přečíst studii vydanou v rámci projektu Interreg Europe (v anglickém jazyce).