10. 10. 2024 Redakce 3 minuty čtení

Inovativní Česko: reportáž z Týdne inovací

V rámci Týdne inovací byly představeny desítky inovačních firem a řešení v nejrůznějších odvětvích. Často také zaznívalo, že Češi rádi zkouší nové věci, a proto jsme ideálním trhem i pro zahraniční firmy, které potřebují své inovace někde testovat.

Inovativní Česko: reportáž z Týdne inovací

Inovativní Česko: reportáž z Týdne inovací
Zdroj: D. Milerová Prášková

Inovace si nacházejí své místo všude. Na konferenci Týden inovací jste mohli prozkoumat novátorská řešení od oblasti dopravy a automobilového průmyslu, financí, nových materiálů a přístrojů, vzdělání pro děti i dospělé, mentálního zdraví až po kartáčky na zuby. Portál Společně udržitelně byl mediálním partnerem této akce.

Inovace pro planetu

Z pohledu udržitelnosti se tomuto tématu nejvíce věnoval panel řečníků zaměřený na téma záchrany planety. Debata se pak točila nepřekvapivě okolo energetiky, digitalizace a cirkulární ekonomiky. Mezi klíčovými body zmiňme obrovskou změnu, která probíhá v energetickém sektoru z pohledu rostoucí flexibility, nových modelů spotřeby jako jsou „prosumers“ (producenti jsou zároveň i spotřebitelé – producers and consumers) nebo potenciál komunitní energetiky. V oblasti digitalizace je ohledně inovací otevřenější mladá generace, ale na starší generace nesmíme zapomenout.

Jako skvělý nástroj pro řešení současných globálních výzev je považován koncept cirkulární ekonomiky. V debatě zaznělo, že máme před sebou maximálně 20 let, kdy můžeme mít stále ještě věci ve vlastních rukou. Je proto třeba zaměřit se na současný vztah ke zdrojům i produktům a klást si otázky, jak dlouho vydrží, jak jim dát druhý život a jak vrátit materiály zpět do oběhu, abychom snížili současné nadužívání přírodních zdrojů. Problémem zůstává, že běžně neplatíme externality, které jsou spojené s neudržitelnou výrobou. Je tedy třeba zaměřit se snižování plýtvání a zvyšování efektivity, prodlužování životního cyklu produktů a snížení spotřeby obecně.

Na konferenci také hodně rezonovalo téma zdraví a mentální odolnosti, protože jsme se dostali do stádia, kdy se začalo v hojné míře hovořit o potřebě psychické odolnosti a syndromu vyhoření, který je bohužel v současnosti velmi rozšířený. Právě důraz na člověka, jeho práva, potřeby nebo na inkluzi nejrůznějších skupin ukazuje, že se původní význam udržitelnosti zaměřené pouze na životní prostředí posunuje i sociálnímu pilíři, který je nedílnou součásti udržitelnosti (stejně jako pilíř ekonomický).

Jak na inovace

Důležité slovo, které se často v souvislosti s inovacemi a udržitelností skloňuje, je leadership. Firmy by se neměly snažit motivovat nemotivovatelné lidi, ale najímat motivované lidi, protože zaměstnanci musí mít rádi svoji práci. Je také nutné si uvědomit, že potřebujeme talenty z mladé generace, a kromě toho také dobrá data, protože kdo nemá dobrá data, nemůže ani využívat potenciál umělé inteligence. To je přitom třeba se velmi rychle naučit. Lídři musí být autentičtí a podporovat kulturu inovací a změny, ale často se lidé staví proti změnám a novinkám, a proto potřebujeme dobré příklady. Zároveň je dobré si uvědomit, že chybami se člověk učí a chyby patří i do procesu tvorby inovací, ačkoliv je náš vzdělávací systém zaměřen stále ještě tak, že chyby trestá.

Týden inovací vznikl podle Lukáše Sedláčka proto, aby měli jeho účastníci možnost diskutovat, objevovat nové obzory a utvářet si názory díky otevřenému dialogu. Rostoucí počet ročníků i účastníků dokazuje, že se to velmi dobře daří. Doprovodné události Týdne inovací se budou v regionech konat i v následujících dvou týdnech.