24. 9. 2024 Redakce 2 minuty čtení

Proč si připomínat Evropský týden udržitelného rozvoje

Evropský týden udržitelného rozvoje se koná každoročně při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN a také schválení SDGs v roce 2015. Udržitelný rozvoj více než kdy jindy rezonuje s aktuálním děním a obavami, že se nepodaří naplnit ambiciózní cíle Pařížské dohody udržet nárůst průměrné globální teploty výrazně pod hranicí 2 °C a že dojde k překročení všech planetárních mezí.

Proč si připomínat Evropský týden udržitelného rozvoje

Proč si připomínat Evropský týden udržitelného rozvoje
Zdroj: UNDP

Důležitost tématu

Cílem Evropského týdne udržitelného rozvoje je vyšší informovanost o Cílech udržitelného rozvoje, rozvoje společnosti, dopadů na životní prostředí a snahou o zachování přírodního a kulturního, hmotného a duchovního bohatství i pro následující generace. Jde také o propagaci témat spojených s Cíli udržitelného rozvoje, známými pod zkratkou SDGs. Evropský týden udržitelného rozvoje se každoročně koná v druhé polovině září (20.-26.9.). Napříč zeměmi EU se proto konají nejrůznější aktivity a v Česku se akcemi zapojují univerzity, ministerstva, neziskové organizace a další organizace.  Česká republika se ve scoringu SDGs pravidelně umisťuje na předních místech, je to ale dáno tím, že není hodnocen cíl zaměřený na vodu (SDG 14). Nejhorších výsledků dosahuje v oblasti odpovědné výroby a spotřeby (SDG 12) a klimatických opatření (SDG 13).

#UNGASustainabilityWeek

Organizace spojených národů OSN slavila Týden udržitelnosti už v dubnu. Při této příležitosti Generální tajemník OSN António Guterres volal po zvýšení úsilí v rámci naplňování Cílů udržitelného rozvoje, a to především SDG 7, kterým je zajištění přístupu k dostupným a čistým energiím. Guterres důrazně vyzval k:

  • urgentní prioritizaci a implementaci opatření tak, aby měl každý člověk přístup k cenově dostupné a moderní energii (momentálně žije na 600 milionů lidí bez přístupu k elektřině),
  • rychlé přeměně globálního energetického systému skrze ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů energie,
  • dramaticky zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie v rozvojových zemích,
  • zahrnout do těchto snah soukromý sektor v rámci PPP projektů (public – private – partnership),
  • zajistit udržitelnost pro všechny a pokračovat v úsilí započatém v rámci UN Decade of Sustainable Energy for All (2014 – 2024), kdy se počet lidí bez přístupu k elektřiny snížil na polovinu.

Planetární meze

Důležitost tématu udržitelného rozvoje a především udržitelné výroby a spotřeby velmi reflektuje koncept tzv. planetárních mezí (Planetary boundaries), které v roce 2009 představil se svým vědeckým týmem Johan Rockström z Stockholm Resilience Centre. Překročením definovaných mezi s sebou nese riziko nezvratné změny životního prostředí. Nejprve lidstvo překročilo tři hranice definovaného systému, v roce 2015 již čtyři a v roce 2023 šest s tím, že k dalším se nebezpečně přiblížilo. 

Devět planetárních mezí:

  • globální klimatická změna
  • chemická kontaminace 
  • stratosférická ozonová vrstva
  • zatížení atmosféry aerosoly
  • okyselování oceánů
  • cyklus fosforu a cyklus dusíku
  • užívání sladké vody
  • změna ve využívání půdy
  • ztráta biodiverzity

Odpověď firem

Firmy jsou nuceny reagovat na nepříznivý vývoj spojený s neudržitelným rozvojem například formou nefinančního reportingu ESG a zaměřením se nejen na environmentální pilíř udržitelnosti, ale i na ten sociální a řídicí z pohledu firem. Doba se posunula od nepovinného CSR (Corporate Social Responsibility) k povinnostem zaměřit se na minimalizaci svých negativních dopadů. Klíčem k úspěchu je mimo jiné udržitelnost v globálních dodavatelských řetězcích, podpora udržitelných inovací, podpora cirkulární ekonomiky, fokus na zaměstnance, zákazníky a další pracovníky a přijetí odpovědnosti. V zahraničí funguje například iniciativa vytyčování firemních cílů na základě vědeckých požadavků – Science Based Targets Initiative (SBTi), opírající se o poznatky IPCC a nastavuje firmám standardy dle Pařížské dohody.