11. 9. 2024 Redakce

Evropský týden mobility

Evropský týden mobility je vlajková iniciativa Evropské unie s cílem zvyšovat povědomí o udržitelném městském cestování. Akce se koná každý rok v druhé polovině září a vrcholí Mezinárodním dnem bez aut, který připadá na 22. září.

Evropský týden mobility

Evropský týden mobility

Potřeba udržitelné mobility

Udržitelná mobilita je stále častěji skloňovanější slovo, protože emise z dopravy tvoří v Evropské unii celou čtvrtinu celkových emisí skleníkových plynů a do evropských měst se stěhuje sále více lidí. 75 % Evropanů volí pro svá bydliště evropská města. Evropský týden mobility proto poukazuje na dopady mobility na životní prostředí, kvalitu života obyvatel měst, ale i na alternativní způsoby dopravy a možnosti minimalizace využívání osobních aut. Zapojit se se svými akcemi mohou jak města, tak i organizace. Loni se do kampaně zapojilo přes 3,5 tisíce měst a obcí a 45 evropských států (tedy i státy mimo EU). Letošním tématem je Náš společný prostor, loni bylo téma “Neplýtvej energií”.

Udržitelná a chytrá mobilita má za cíl v rámci Zelené dohody pro Evropu snížit emise z dopravy o 90 % do roku 2050. Sto evropských měst účastní tzv. Mise měst (Cities Mission), jejímž cílem je vybudovat klimaticky neutrální města díky programu Horizon v rámci finančního období 2021-2027. Za Českou republiku se zapojil Liberec. Mezi milníky udržitelné mobility EU dále patří zdvojnásobení vysokorychlostní železnice napříč Evropou a přesun nákladní dopravy na železnici, nárůst bezemisních osobních automobilů, bezemisní letecká doprava, propojená evropská dopravní infrastruktura nebo rozvoj cyklistické infrastruktury.

Podle analýz Ellen MacArthur Foundation povede zavedení cirkulárních principů a materiálových úspor v dopravě k redukci emisí skleníkových plynů o 70 % do roku 2050.

Co se bude dít v Česku

V Česku se do Evropského týdne mobility zapojuje řada organizací. Mimo jiné například projekt Pěšky do školy s důrazem také na bezpečnost, výzva Do práce na kole nebo 10 000 kroků. Jaká města se zapojí do Mezinárodního dne bez aut, se můžete podívat na tomto odkazu. Praha chce například ukázat, že po městě se dá pohybovat chytře, rychle a pohodlně i bez nutnosti využívat osobní auto a s respektem k okolí. V Brně budou mimo jiné představeny praktické ukázky servisu jízdních kol a kontroly před jízdou na jízdním kole nebo seznámení s cargo koly či elektrickým seniorbusem. V Olomouci budou organizovány přednášky na témata udržitelnosti a mobility (udržitelná a sdílená mobilita, cyklistika v Olomouci nebo AI v dopravě).