Snižování uhlíkové stopy je rovnováhou mezi ekonomickým přístupem a ekologií
Vinicola získala certifikaci Carbon Footprint Management hned pro 4 značky svých vín, a to Rodinné Vinařství Břeclav, Moraviana, Vinohradnictví Hluk a Vinařství Na Soutoku. Je tak zároveň prvním českým výrobcem vína, který úspěšně obdržel tuto mezinárodní certifikaci udělovanou organizací Preferred by Nature.
Pro základní rok 2021 byla vypočtena konečná hodnota 1,85 kg CO2 na 1 láhev vína (0,75 l), a to v průběhu celého životního cyklu výroby produktu. Analýza uhlíkové stopy výrobků společnosti Vinicola dále ukázala, že 21 % uhlíkových emisí pochází ze skleněných lahví, 32 % souvisí s palivy pro traktory, mechanizaci a služební automobily a asi 15 % emisí vzniklo při zakládání vinice. Zbytek emisí pochází z nákupu a dopravy vstupních materiálů (kompost a organická hnojiva), dopravy produktů, spotřeby energie, dojíždění zaměstnanců, spotřeby vody, produkce odpadů atd.
Podívejte se na webinář, jak snižovat uhlíkovou stopu v zemědělství.
Měřením uhlíkové stopy Vinicola zjišťuje, v jakých aktivitách má největší dopad
Společnost Vinicola musela také pro získání CFM certifikace vypracovat a zveřejnit svou klimatickou politiku a plán řízení uhlíkové stopy a dále se zavázat, že sníží svou uhlíkovou stopu minimálně o 4,2 % ročně. To bude pravidelně kontrolováno v ročních auditech certifikační agenturou.
„Uhlíková stopa je pro nás nejlépe kvantifikovatelným ukazatelem, jak si vedeme v oblasti udržitelnosti. V této metrice totiž nejvíce pokročila metodika a možnosti měření. A tím i možnost získání dokladu nejen toho, jak si v celé věci vedeme, ale také kde můžeme realizovat podstatné změny,” hodnotí Karel Průša, majitel společnosti.